Sijoittajan oppimispolku

Ei ole oikotietä menestykseen, vaan menestys hankitaan vähitellen rakentamalla osaamista ja ymmärrystä.

Sananlasku sanoo: ei kannettu vesi kaivossa pysy. Tämä koskee erityisesti sijoittamisen oppimista, joka on pitkä prosessi ja saattaa kestää oppimiskyvystä riippuen parista vuodesta noin 5 - 7 vuoteen.

Omasta ja muiden kokemuksesta oppineena esitän tässä sijoittajan oppimisprosessin erilaiset vaiheet:
1. omat summittaiset kokeilut, onnistumiset ja pettymykset sijoittamisessa (1 – 2 vuotta räpeltämistä)
2. perusasioiden systemaattinen opiskelu (esimerkiksi ”rahasto- tai osakesijoittajan peruskurssi), (oppimisvaihe kestää muutaman kuukauden).
3. omat jatkokokeilut eli opitun kokeilu käytännössä, jälleen onnistumisia ja pettymyksiä, mutta vähemmän kuin 1.vaiheessa (vuodesta kahteen opettelua ja kokeilemista)
4. menestyskeinojen tarkempi kartoitus ja vertailu (esimerkiksi sijoittajan jatkokurssi). (oppimisvaihe kestää muutaman kuukauden)
5. omat jatkokokeilut eli opitun kokeilu käytännössä, soveltaen muutamaa itselle sopivimman tuntuista menestyskeinoa. Nyt ollaan oman sijoitustyylin löytämisessä ja kokeiluvaiheessa. (vuodesta kahteen opettelua ja kokeilemista)

Tähän yleensä ”tavallinen” sijoittaja päätyy muutaman vuoden kuluessa, ja tämä taso lienee ”riittävä” yli 90 prosentille sijoittajista.

Jos olet kiinnostunut kehittymään vielä pitemmälle, kannattaa REKISTERÖITYÄ ja lukea tämä juttu kokonaan loppuun asti? Rekisteröityminen on ilmaista eikä sido sinua mihinkään.